کمبود امکانات و زیرساخت ها ،طولانی شدن زمان تحویل، افزایش مداوم هزینه های ساخت و ساز و کیفیت پایین مصالح باعث شده تا طرح مسکن مهر که امید خانه دار شدن را برای خانه به دوشان ایجاد کرده بود، در چهار محال و بختیاری به اما و اگری در زندگی جویندگان سرپناه بدل شود.
هم اکنون بیش ازیکهزار و۵۰۰ متقاضی مسکن مهر درشهرهای بالای ۲۵هزار نفر چهارمحال و بختیاری در انتظار ابلاغ دستورالعمل های اجرایی به اداره راه و شهرسازی هستند.
با وجود اینکه نقشه این واحدها توسط کارشناسان سازمان نظام مهندسی طراحی شده اما بی نظمی درساخت وساز، پرت فضا و نامناسب بودن نقشه و کیفیت پایین مصالح در ساخت بخش قابل توجهی از واحدهای مسکن مهر در استان چهارمحال و بختیاری به خصوص واحدهای منظریه شهرکرد مشاهده می شود.
مسوول اداره نظارت بر پروژه های مسکن مهر اداره کل راه و شهرسازی چهارمحال و بختیاری درگفت وگو با گزارشگر ایرنا اذعان کرد: نقشه شهرک منظریه شهرکرد بصورت کلی و ازمنظر بالا براساس نظم خاصی ساخته شده که این نظم ازمنظر ساکنان این منطقه قابل مشاهده نیست .
شهرام علیرضایی درخصوص نقشه نامناسب واحدها و فضاهای پرت موجود در اتاق ها اظهار کرد: نقشه واحدهای مسکن مهر توسط سازمان نظام مهندسی و براساس نظر مشاوران ذی صلاح و پروانه دار ازسوی معاونت ریاست جمهوری تهیه شده است.
وی ادامه داد: این نقشه ها همچنین توسط صاحب نظران و کارشناسان معاونت شهرسازی، مهندسی سازه و تاسیسات در کمیته ای با عنوان کمیته تبصره شش، کنترل و نقایص آن برطرف می شود .
علیرضایی در زمینه استفاده ازنقشه های ایرانی – اسلامی برای واحدهای مسکن مهر نیزگفت: وجود فاصله بین بلوک های مجتمع های مقابل برای از بین بردن دید به خانه ها و ایجاد حصار در بالکن برای راحتی خانم ها از اقداماتی است که در این واحدها به منظور رعایت اصول ایرانی – اسلامی تعبیه شده است .
وی تعداد واحدهای مسکن مهر در حال ساخت درشهرهای بالای ۲۵هزار نفر استان را ۹ هزار و ۴۴۴ واحد عنوان کرد و گفت : این واحدها به طور متوسط حدود ۸۲ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
علیرضایی ادامه داد: مجموع واحدهای مسکن مهر استان تاپایان سال جاری آماده بهره برداری و تحویل به متقاضیان است .
وی در زمینه اعتبار هزینه شده برای ساخت واحدهای مسکن مهر اظهار کرد: برای ساخت هر واحد حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون ریال تسهیلات بانکی و حدود ۴۰ تا ۲۲۰ میلیون ریال از محل آورده متقاضی تامین می شود .
به گفته علیرضایی تاکنون یکهزار واحد در شهرکرد، ۴۰۰ واحد در بروجن، ۴۶۳ واحد در فرخشهر و حدود ۲۰واحد درفارسان به متقاضیان مسکن تحویل شده است.
وی درپاسخ به ایرنا درزمینه اجرانشدن این طرح در بافت های فرسوده و بافت شهری موجود برای کاهش هزینه های خدمات زیربنایی نظیرآب، گاز، برق و مخابرات گفت : بافت فرسوده در برخی شهرهای چهارمحال و بختیاری جوابگوی تنها ۱۰ درصد از نیاز مسکن متقاضیان است و تملک اراضی نیز از مشکلات ساخت مسکن مهر در بافت فرسوده است.
وی از استفاده مصالح درجه یک در ساخت واحدهای مسکن مهر خبر می دهد و این در حالی است که برخی ساکنان واحدهای مسکن مهر بخصوص درمنظریه شهرکرد در گفت وگوبا گزارشگر ایرنا از کیفیت پایین مصالح به کار رفته در ساخت این واحدها گلایه دارند .
ˈمریم رمضانیˈ که حدود چهارماه است که ساکن یکی از واحدهای مسکن مهر منطقه منظریه شهرکرد شده به گزارشگر ایرنا گفت: گچ دیوار واحدها بی کیفیت است و نشت آب از رادیاتور طبقه بالایی ساکنان برخی واحدها را مجبور به رنگ آمیزی خانه نوساز کرده است.
وی گفت : پس از اسکان در واحد تحویل شده، حدود ۱۰۰میلیون ریال برای خرید تجهیزاتی مانند پکیج، کابینت و دیگر ملزومات خانه هزینه کرده ایم .
یکی از دیگر ساکنان مسکن مهر منظریه شهرکرد نبود فروشگاه مواد غذایی، آسفالت نامناسب، نبود روشنایی معابر و فقدان فضای سبز را از دیگر مشکلات این شهرک مسکن مهری عنوان کرد .
ˈاحمد دهکردیˈ مدعی شد برای واحد ۹۰ متری مسکن ثبت نام کرده اما واحد ۸۰ متری به او تحویل شده است .
وی ادامه داد: با حداقل حقوق اداره کاری توان پرداخت اقساط ماهیانه شش میلیون و ۳۰۰هزار ریالی وام مسکن مهر را ندارم .
ˈمرضیه مردانیˈ نیز که حدود ۴۵دقیقه منتظر رسیدن اتوبوس است به جمع مصاحبه شوندگان می پیوندد وتردد به سطح شهر را از مشکلات منطقه منظریه عنوان می کند.
وی گفت: سه دستگاه اتوبوس برای رفت وآمد از شهرک منظریه به مرکز شهر پیش بینی شده که این تعداد جوابگوی نیاز مردم نیست و تردد تاکسی نیز در این منطقه اندک است .
مردانی نبود ایستگاه مناسب را از دیگر مشکلات موجود بیان کرد و افزود: با توجه به فاصله زمانی زیاد تردد اتوبوس ها، مردم در تابستان از تابش آفتاب و در زمستان از بارش برف و باران در امان نیستند .
وی در خصوص کیفیت مصالح ساختمان های مسکن مهر نیز می گوید: کیفیت مصالح واحدها بگونه ای است که پس ازاستقرار نیازبه رنگ آمیزی دارد .
مردانی افزود: کیفیت لوازم برقی مانند سرپیچ لامپ ها نیز پایین است و اکثر این لوازم نیازمند تعویض با لوازم با کیفیت تر است.
ˈصنم باباییˈ دیگر فرد ساکن در یکی از واحدهای مسکن مهر به گزارشگر ایرنا گفت: آسفالت معابر نامناسب و فضای مقابل مجتمع ها نیز خاکی است و در روزهای بارانی گل آلود می شود، با وجود پیگیری های زیاد هیچ ارگانی مسئولیت آسفالت معابر را بر عهده نمی گیرد .
یکی از متقضیان مسکن مهر نیز گفت :با اینکه سال ۸۶ برای دریافت واحد ثبت نام کرده اما هنوز واحد خود را تحویل نگرفته است.
ˈمحمد باباییˈ زمان تحویل واحد مسکن را مهرماه امسال عنوان کرد و گفت : به دلیل طولانی شدن زمان تحویل واحدها ناچار به تمدید قرارداد اجاره شده ام .
وی ادامه داد: در هردوره پیمانکار مبلغی را به دلیل افزایش هزینه های ساخت و ساز مطالبه کرد.
بابایی سهم آورده متقاضی برای واحد مسکن مهر را ۳۰۰میلیون ریال عنوان کرد و افزود:تعاونی اعلام کرده در صورتی که خانواده ای تا زمان مقرر آورده خود را تامین نکند با متقاضی دیگر جایگزین می شود .
وی هزینه ساخت واحد مسکن مهرشان را تا زمان تحویل حدود ۷۰۰ میلیون ریال برآورد کرد وگفت: اگردر ابتدا اعلام شده بود مسکن مهرچنین هزینه ای دربردارد به دنبال راهکار دیگری برای خانه دار شدن می رفتم و یا اقدام به خرید مسکن درمرکز شهر با خدمات بهتر می کردم .
یک کارشناسان اقتصادی در چهارمحال و بختیاری در خصوص مسکن مهر به خبرنگار ایرنا گفت: دولت برای واگذاری مسکن ارزان قیمت به اقشار کم درآمد در کوتاه مدت و جلوگیری از روند افزایشی قیمت مسکن، اقدام به اجرای طرح مسکن مهر کرد .
ˈصباح عباسیˈ ادامه داد: با وجود اینکه این طرح اهداف مطلوبی دارد اما به دلیل نبود مکانیزم شناسایی دقیق جامعه هدف و متقاضیان واقعی و مطالعات زیرساختی در زمینه جانمایی و مکان یابی واحدها، این طرح با یک نقص استراتژیک آغازشد .
وی افزود: به دلیل نبود اطلاعات جامع، حدود نیمی ازمتقاضیان غیرواقعی مسکن مهر با هدف سرمایه گذاری در این بخش ثبت نام کردند .
عباسی همچنین تصریح کرد: با آغاز این طرح تسهیلات ۲۰۰تا ۲۵۰ میلیون ریالی برای هرواحد از سوی دولت ارائه شد و این امر تورم در جامعه را بالا برد .
این استاد دانشگاه افزود: اجرای این طرح به دلیل تقاضای بالا برای ساخت و مصالح از دیگر عواملی بود که سبب افزایش نرخ تورم در جامعه شد.
صباح عباسی ادامه داد: با طولانی شدن ساخت و واگذاری این واحدها و مطالبه مالی پیمانکاران از متقاضیان، قیمت واحدهای مسکن مهر افزایش و به دنبال آن قیمت واحدهای مستقر درمرکز نیز شهر بصورت اجاره داری و فروش افزایش یافت .
وی بیان داشت: ازآن جا این واحدها درمناطقی دورازمراکز شهر ساخته شده، ارائه خدمات زیرساختی نظیر آب، برق، گاز و تلفن با مشکلات وهزینه های زیادی همراه شده است .
عباسی افزود: کمبود خدمات وامکانات رفاهی در این مناطق و جانمایی نادرست آن، تمایل متقاضیان را برای اسکان در این مناطق کاهش داده است .
وی گفت: اگر دولت اجرای این طرح را به بخش خصوصی واگذار و یا تسهیلات را در اختیار واحدهای خودمالک قرارمی داد، قیمت مسکن تا این حد افزایش نمی یافت.
این کارشناس ارشد اقتصاد همچنین افزود: دولت با تزریق هزینه چندین هزار میلیاردی ساخت مسکن مهر به بخش های صنعت و کشاورزی می توانست حجم بالایی از اشتغال پایدار ایجاد کند و با افزایش درآمد خانوارها به ارتقای سطح رفاه آنان کمک کند .
صباح عباسی با بیان اینکه ارائه خدمات شهری منوط به درآمد وعوارض شهرداری هاست بیان داشت: از آن جا که در این طرح اقشار کم درآمد در یک منطقه ساکن می شوند، ناتوانی ساکنان این مناطق در پرداخت عوارض خدمات شهری باعث کاهش این خدمات وافزایش فاصله طبقاتی می شود .
وی افزود:به دلیل کمبود خدمات، شهروندان ساکن در شهرک های مسکن مهر ناگزیر به استفاده ازخدمات دیگر مناطق شده و هزینه های متعددی بر آنها تحمیل می شود .
این استاد دانشگاه گفت: پرداخت اقساط وام های مسکن مهرهزینه دیگری است که بیش از نیمی از حقوق قشر کم درامد را به خود اختصاص می دهد.
عباسی افزود: دولت درصدد واگذاری مسکن ارزان قیمت به اقشار کم درآمد بود، اما هزینه زندگی در شهرک های مسکن مهر کمتر از اجاره دردیگر مناطق نیست و دیگر نواقص موجود مبین شتاب زدگی دولت در اجرای این طرح است.
یک دیدگاه ارسال کنید