طبیعت بکر چهارمحال و بختیاری با جاذبه های منحصر به فرد خود می تواند بعنوان قلب تپنده گردشگری خارجی در ایران، نقش بی بدیلی ایفا کند.
توریسم بین الملل از مهمترین عرصه های صنعت گردشگری به شمار می رود که می تواند ارزآوری خوبی برای هر کشوری داشته باشد و در افزایش تولید ناخالص ملی آن کشور نقش مهمی ایفا کند.
استان چهارمحال و بختیاری دارای پتانسیل های بی بدیلی است که می تواند در تحقق رونق گردشگری خارجی موثر واقع شود.
شاید در نگاه اول با مقایسه جذابیت های گردشگری چهارمحال و بختیاری با استان های بزرگی چون اصفهان، فارس و خراسان رضوی نقش کمرنگی برای چهارمحال و بختیاری در نظر گرفت اما برگ برنده این استان در رقابت با این استان ها طبیعت بکر و دست نخورده ای است که می تواند برای هر گردشگر خارجی جذابیت های بالایی داشته باشد.
بکر بودن این استان را می توان در دو محور مهم جای داد که یکی ریشه در زندگی مردمان این منطقه و عشایر کوچنده آن دارد و دیگری در طبیعت و گونه های نادر گیاهی و جانوری این استان جای می گیرد.
حضور عشایر کوچنده در دامنه کوه های سرسبز زاگرس، بکرترین منظره از زندگی بشر در عصر مدرن است که می تواند هر بیننده ای را به وجد آورد و گردشگران را از فرسنگ ها فاصله به این منطقه بکشاند تا با مشاهده نزدیک از این مناظر یکی از مهمترین تجربیات گردشگری خود را ثبت کنند.
مظاهر فناوری هرچند زندگی بکر عشایر این منطقه را تحت تاثیر قرار داده است اما همچنان کوچندگان، بسیاری از سنت ها و ارزش های اصیل ایرانی راحفظ کرده اند که دیدن همین سنت ها جذابیت های بسیاری برای گردشگران داخلی و خارجی دارد.
جمعیت عشایر کوچنده این استان بیش از ۱۲۶ هزار نفر است که ۱۴ درصد از جمعیت این استان را تشکیل می دهند.
تنوع گونه های گیاهی و جانوری این استان نیز از دیگر جاذبه های منحصر به فرد آن است.
۸۷ درصد از مساحت این استان کوهستانی است و تاکنون بیش از یکهزار و ۳۵۰ گونه گیاهی و ۲۹۴ گونه جانوری اعم از انواع پرندگان، پستانداران، ماهی ها و خزندگان در آن شناسایی شده است.
از گونه های گیاهی شناسایی شده این استان، ۲۷۰ گیاه، جنبه دارویی، خوراکی و صنعتی دارد که ۲۷ گونه خاص این استان است و در هیچیک از مناطق دنیا رشد نمی کند.
این استان همچنین با داشتن ۲۸ گونه جانوری در هر یک میلیون هکتار، مقام اول گونه های جانوری کشور را به خود اختصاص داده است.
پلنگ، پرندگان شکاری و گوشتخوار، خرس قهوه ای، عقاب، قوچ، میش، حواصیل، قرقی، لک لک، برف، باکلان، کورکرو، سُنقر،ا ُردک ماهی، سار گَپه، خروس کولی، بزمچه، کبک دری، لاک پشت، خاکزی، پرستو، افعی شاخدار، ماهی قزل آلا، باربوس، کبک دَری، باتلان، عقاب طلایی و ماهی گوه خری از جمله گونه های جانوری این استان است.
این گونه های گیاهی و جانوری می تواند افراد زیادی از آسیای جنوب شرقی را که علاقه مند به طب سنتی هستند به این منطقه جذب کند تا هم پروژه های علمی و تحقیقاتی خود را تکمیل کنند و هم از منافع تجاری آن بهره مند شوند
اما با وجود این قابلیت های منحصربه فرد، اینکه مسوولان مربوطه تاکنون چقدر در جذب گردشگر خارجی موفق عمل کرده اند و سهم این استان در جذب گردشگر خارجی چقدر است، سووال مهمی است که مطرح می شود و در پاسخ به آن باید گفت این ظرفیت های منحصربه فرد تاکنون نقشی در توسعه گردشگری و به دنبال آن توسعه اقتصادی این استان نداشته چراکه زیرساختهای لازم ایجاد نشده و تبلیغات و بازاریابی موثری در این رابطه انجام نگرفته است.
تاکنون تورهای علمی، تحقیقاتی و تفریحی برای حضور گردشگران در استان راه اندازی نشده و اگر تعداد معدودی آژانس های گردشگری وجود دارند، نتواسته اند تاکنون موفقیتی در این زمینه کسب کنند، همچنین هیچ تلاشی برای حفط زندگی عشایری و پاسداشت سنت های و ارزشهای بومی این مردمان انجام نگرفته و از تنوع گونه های گیاهی و جانوری استان در راستای جذب گردشگر بهرهگیری نشده است.
تمام این ظرفیت ها در حال انقراض و نابودی است بطوری که ۵۰ درصد از دشت لاله های این استان که وسیعترین دشت لاله واژگون در سطح دنیاست، طی ۱۰ سال گذشته از بین رفته و اگر نگهدای از آن به همین شکل انجام گیرد بزودی منقرض می شود.
به گفته مسوولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این استان سالانه میزبان چهار هزار نفر گردشگر خارجی است که ۶۰ درصد آن مربوط به گردشگران اروپایی و ۴۰ درصد آن به گردشگران حوزه آسیای شرقی است.
اما با توجه به اینکه در سند جامع گردشگری این استان، جذب ۴۲ هزار گردشگر تا سال ۱۴۰۴ هدفگذاری شده ، ضروری است برای تحقق این هدف اهتمام بیشتری به کار گرفته شود.
هر کشوری طبیعتا سیاست مناسبی برای جذب گردشگر خارجی برای خود تعریف می کند و در این میان به دلیل وجود ملاحظات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی در ایران می توان اذعان کرد که اکوتوریسم(گردشگری طبیعی) مناسب ترین نوع گردشگری در کشور است و می تواند سهم قابل توجهی را در جذب گردشگر به خود اختصاص دهد.
انتظار می رود با توجه به اهمیتی که دولت تدبیر و امید برای بخش گردشگری قائل است و همچنین نامگذاری این استان به قطب گردشگری طبیعی کشور که از سوی دکتر روحانی در سفر سال گذشته هیات دولت به این استان انجام گرفت، شاهد توجه بیشتری به این حوزه نسبت به سالهای گذشته باشیم.
* خبرنگار مرکز شهرکرد
یک دیدگاه ارسال کنید