جمعی از دلسوزان چهارمحال و بختیاری در نامه ای به رییس جمهورِ دولت تدبیر و امید، رفع بحران آب در چهارمحال و بختیاری، سرزمین سخاوتمندی که سیراب می سازد و خود در تشنگی می سوزد را خواستار شدند.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)-منطقه چهارمحال و بختیاری، در این نامه آمده است: جناب آقای دکتر روحانی، رئیس جمهور محبوب ایران اسلامی در شرایط نا امیدی و یاس حاکم بر کشور، حضور شما در عرصه انتخابات بارقه امیدی را در کشور دمید و با انتخاب جنابعالی این بارقه امید به روشنایی درخشانی تبدیل شد و اکنون همه دلسوزان ایران عزیز امیدوار به رفع مشکلات، شکوفایی و پیشرفت کشور در همه عرصه ها در دولت تدبیر و امید هستند.
رئیس جمهور محبوب از دردناکترین مشکلات کشورموضوع حیاتی آب است. در یاچه ارومیه نمود بارزی از مشکلات آب کشور است که جنابعالی توجه کافی به آن معطوف داشته اید. امید است با اتخاذ تدابیر لازم شاهد احیای این سرمایه ملی باشیم. دریاچه ارومیه در سطح است و نمایان و بلای آمده بر سرش عیان اما بیش از ۵۰۰ دریاچه دیگر در اعماق ایران زمین وجود دارد که سرنوشتی مشابه دریاچه ارومیه و شاید بدتر دارند که چندان مورد توجه قرار نگرفته اند.
سخن از منابع ارزشمند آب زیرزمینی است که اصلی ترین و با ارزش ترین سرمایه این مرز و بوم می باشند و در شرف نابودی. در بیان اهمیت این منابع همین بس که تامین کنده ۷۰ درصد از آب شرب کشور می باشند. آب زیر زمینی باید اولویت اول کشور در تخصیص اعتبارات قرار گیرد و از نابودی بیشتر این سرمایه ملی جلوگیری شود.
اما چهارمحال و بختیاری سرزمین سخاوتمندی که سیراب می سازد و خود در تشنگی می سوزد. می گویند ۱۰ درصد آب کشور را دارد (که البته اینچنین نیست) اما عجبا که بیش از ۲۰۰ روستا در این استان با تانکر تامین آب می شود و شهرهای بزرگ این استان «شهرکرد،بروجن،فرخشهر و….» در آستانه ورود به بحران تامین آب شرب قرار دارند. صنایع بزرگ استان با مشکل کم آبی دست و پنجه نرم می کنند و بعضی در شرف تعطیلی. راه بر توسعه صنعت و کشاورزی در این استان بسته و نه تنها شغل جدیدی ایجاد نمی گردد بلکه بی آبی موجب بی کاری تعدادی از شاغلین گردیده است.
بهشت آباد یکی از حوضه های آبی این استان است که حدود ۶۰ درصد از جمعیت ،۹۰ در صد از صنعت و ۷۵ در صد از کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری را در خود جای داده است. ۹۰ در صد از آب مصرفی در این حوضه از طریق منابع آب زیر زمینی تامین می شود.
در سالهای اخیر بدلیل وقوع خشکسالی منابع آب زیر زمینی در این حوضه بشدت کاهش یافته و از مجموع ۶ دشت آن ۳ دشت ممنوعه و برای دو دشت دیگر پیشنهاد ممنوعیت گردیده است. کسری مخزن این دشتها حدود ۷۰۰ میلیون متر مکعب و پدیده مخرب و نامیمون فرو نشست زمین در این دشت ها آغاز گردیده است.
آقای رئیس جمهور در سال های اخیر طرحی با عنوان بهشت آباد مطالعه و به اجرا در آمده است که پیرامون این طرح موارد ذیل بسار قابل تامل است:
اول اینکه: این طرح مشتمل بر احداث سد مخزنی با حجم ۱۸۰۰ میلیون متر مکعب و حفر ۶۷ کیلومتر تونل از منطقه باغبهادران در استان اصفهان تا منطقه اردل (بهشت آباد) در استان چهار محال و بختیاری است.دراین استان تو نل فوق از اعماق ۳۰۰ متری زمین عبور میکند و تعداد ۴ تونل دسترسی با قطر حدود ۶متر در چهار منطقه این استان طراحی گردیده است.
همچنین کارشناسان داخلی و کارشناسان خارجی بر این باورند که بدلیل زمین شناسی پیچیده مسیر تونل و وجود ۴۰ گسل و همچنین وجود سازندهای آهکی کارستی (غاری)شده در مسیر این تونل ،عملا” احداث کامل تونل فوق امکان پذیر نبوده و حتی در صورت احداث ،بدلیل وجود گسلهای متعدد واز جمله ابر گسله زاگرس(بزرگترین گسل ایران) ،امکان تخریب تونل با توجه به لرزه خیزی بالای منطقه وجود دارد.
در سال های اخیر طرح های مشابه هم در استان اصفهان و هم چهارمحال و بختیاری اجرا گردیده است که تونل سوم کوهرنگ و چشمه لنگان از آن جمله اند. خشک شدن چشمه پر آب مروارید در استان چهارمحال وبختیاری و خشک شدن قنوات و چاه ها در رو ستاهای نهضت آباد و وحدت آباد در استان اصفهان از آنجمله است.
با حفر قنات بهشت آباد سرنوشت چشمه های پر آب شلمزار، گهرو، سلم، وقت و ساعت، رباط و دیگر چشمه ها همان سرنوشت تلخ چشمه مروارید است. در استان چهارمحال و بختیاری در حوضه بهشت آباد بیش از ۲۰۰ حلقه چاه و ۲۴۰ رشته قنات وجود دارد که سر نوشتی مشابه چشمه مروارید خواهند داشت.
دیگر اینکه منطقه بهشت آباد در منطقه ای بسیار زلزله خیز قرار دارد که هر ساله زلزله های در آن رخ می دهد، کار شناسان بر این باورند که بارگذاری ناشی از وزن ۸/۱ میلیارد متر مکعب آب مخزن سد بهشت آباد می تواند باعث فعال شدن گسله های موجود در منطقه و از جمله گسل اردل و وقوع زلزله گردد که تهدیدی دائمی برای مردم منطقه و بویژه مردم شهر های اردل و ناغان است.
وقوع زلزله ۵/۶ ریشتری سال ۱۳۵۶ ناغان که باعث ویرانی کامل آن و کشته شدن ۳۶۶ نفر شد و زلزله ۹/۴ ریشتری اسفند ماه سال ۷۰ دلیلی آشکار بر این ادعا است.
دکتر مهدی زارع معاون محترم پژوهشگاه زلزله شناسی پس از وقوع زلزله اخیر در استان اظهار می کند: زلزله ۵/۶ ریشتری سال ۱۳۵۶ و زلزله اسفند سال ۷۰ از مهم ترین زلزله های ثبت شده در منطقه هستند. با توجه به وضعیت زمین شناسی منطقه معمولا در کنار بحث لرزه خیزی بالای منطقه، احتمال پدیده زمین لغزش نیز باید مورد توجه قرار گیرد.
هرچند گفته می شود یکی از مصوبات آخرین جلسه شورای عالی آب کشور توقف اجرای تونل های گلاب و بهشت آباد بوده است. متاسفانه پس از گذشت حدود ۲۰ روز بر اساس مصوبات جلسه فوق نه تنها توقفی صورت نگرفته بلکه اجرای این تخلفات سرعت گرفته است.
چگونه باور کنیم مسئولان در فکر احیای دریاچه ارومیه اند وقتی با اعمال سیاست های غلط زاینده رود، کارون و دشت های استان های اصفهان، خوزستان و چهار محال و بختیاری را می میرانند. آیا تفاوتی میان کارون و زاینده رود با دریاچه ارومیه وجود دارد؟
همه سرمایه ملی و از آن همه ایرانیان است، کدام عقل سلیم می پذیرد زاینده رود سال به سال بدلیل خشکسالی کم آب شود و از آن طرف کارخانه های فولاد و ذوب آهن توسعه یابند و در اطراف اصفهان پروژه عظیم مسکن مهر فولاد شهر و شهرک های مجلسی، کاوه، ولی عصر، سیمرغ و… قارچ گونه سر برآورند وحالا و اویلا در بالا دست کشاورز بیچاره چهارمحالی زاینده رود را خشکانده است !!!
بخدا الان در چهارمحال و بختیاری برداشتی نیست و آب خروجی از این استان بیشتر از آب ورودی است؛ چرا زاینده رود خشک است؟ منصف باشیم و رو راست؛ اشکال کار در بیش از ۵۰۰۰ حلقه چاه غیر مجاز است که بیش از چند برابر چهارمحال برداشت آب از زاینده رود دارند، در عدم مدیریت صحیح است، در عدم رعایت الگوی کشت است، در تعریف مصارف جدید است.
مسئولان در شرکت مدیریت منابع آب می دانند تخلفات در چهارمحال و بختیاری یک سی ام استان اصفهان نیست؛ باید واقع بین بود و کلان نگر و با هم فکری تصمیمات اصولی گرفت و نه بخشی نگر.
ایران عزیز وطن همه ماست و اصفهان و چهارمحال و بختیاری و خوزستان و ارومیه همه و همه برای ایرانی عزیز است، منابع این کشور محدود است و فرصتی برای آزمون و خطا نداریم بنابراین آنگونه عمل کنیم که شرمنده آیندگان نباشیم و آنان به نیاکان خود ببالند.
به یقین راه های بهتری برای رفع این بحران وجود دارد؛ پس بنشینیم، همفکری کنیم و خود خواهی را کنار بگذاریم.
یک دیدگاه ارسال کنید