جغرافیای استان چهارمحال و بختیاری
جغرافیای استان
استان چهارمحالوبختیاری در بخش مرکزی رشته کوههای زاگرس بین پیش کوههای داخلی واستان اصفهان واقع شده استو از شمال و مشرق به استان اصفهان و جنوب به استان کهکیلویه وبویراحمد و از مغرب استان خوزستان و از شمال غربی به استان لرستان محدود است. وسعت این استان در حدود ۱۶۵۳۳کیلومتر مربع میباشد. این استان ناحیهای است کوهستانی در سلسه جبال زاگرس که درباختر آن کوههای مرتفعی قرار گرفته است و این ارتفاعات سرچشمه سرشاخههای دورودخانه دائمی زاینده رود و کارون میباشد
از مهمترین ارتفاعات غرب استان زردکوه است که با ارتفاع ۴۵۴۸ متر در شمال غربی استان قرار دارد و درتمام سال پوشیده از برف است . بخش عمده ای از کوههای دیگر منطقه که بیش از ۳۰۰۰متر ارتفاع دارند دنباله زردکوه بوده و از کانونهای آبگیر دائمی ایران به حساب میآید.
جغرافیای سیاسی :
. بر اساس آخرین تقسیمات سیاسی کشور، استان چهارمحال بختیاری دارای ۷شهرستان ۲۷شهر و ۱۹بخش و ۴۱دهستان میباشد.
این منطقه دارای یک درصد از کل وسعت ایران میباشد که در بستر سلسله جبال زاگرس واقع شده است. با وجود مساحت کم، ده درصد از منابع آب کشور را در اختیار دارد. به علت ماهیت کوهستانی مرتفع و قرار داشتن در مسیر بادهای مرطوب مدیترانهای، این استان دارای بارش نسبتا مناسبی می باشد. ریزشهای جوی، برف و باران منشا سرشاخههای رودخانه کارون و زاینده رود هستند. منطقه چهار محال و بختیاری با در اختیار داشتن طبیعت زیبا و بکر، در فصول بهار، زمستان و تابستان، پذیرای مسافران و توریست های داخلی و خارجی است و اکوتوریسم این استان از جاذبههای بارز آن محسوب میشود.در حال حاضر این استان دارای هفت شهرستان: شهرکرد، بروجن، فارسان، لردگان، اردل ، کوهرنگ وکیار به همراه ۲۷ شهر، ۱۹ بخش، و۴۲ دهستان، می باشد.
جغرافیای اقتصادی :
صنایع و معادن:
صنایع استان چهارمحال و بختیاری به دو دستهماشینی و دستی تقسیم می شوند. صنایع ماشینی استان چهارمحال و بختیاری بیش تردرشهرهای شهرکرد، بروجن و فارسان استقرار یافتهاند.از مهم ترین کارخانه های صنعتیاستان چهارمحال و بختیاری می توان به کارخانه قند شهرکرد، کارخانه ریسنده گی بروجنو صنایع شیرو لبنی شهرکرد اشاره نمود.
در استان چهارمحال و بختیاری تولید صنایعدستی بسیار رایج بوده و در میان عشایر بختیاری رونق به سزایی دارد. از صنایع دستیمهم استان می توان به قالی بافی، قفل سازی و انواع بافته های خانگی نظیر کلاه نمدی،عبا، نمد، گهواره (ته ده) و کوبه دراشاره کرد که تولید آن ها به طور عمده برایمصارف خانوار عشایری و روستایی صورت می گیرد.
کشاورزی و دامداری:
با توجه به میزان نزولات جوی و جاری شدن رودخانههای پرآب، کشاورزی یکی از مهم ترین ارکان اقتصادی به ویژه در شرق استان چهارمحال وبختیاری محسوب می شود. از میان محصولات سالانه این استان غلات از اهمیت قابل توجهیبرخوردار است، به طوری که بیش ترین درصد از کل سطح زیر کشت محصولات سالانه به غلاتاختصاص داده شده است. بعد از غلات، نباتات علوفهای درصد بیش ترین میزان سطح زیرکشت محصولات سالانه را به خود اختصاص داده اند.
قشلاق ایل بختیاریدر شمال شرقی استان خوزستان و در منطقه کوهستانی شهرستان های دزفول، شوشتر، مسجدسلیمان، هفتگل، بهبهان و ایذه قراردارد. محدوده قشلاق ایل بختیاری از طرف غرب بهرودخانه دز، از طرف شرق به حد فاصل بین شهرستان های بهبهان و ایذه و از طرف جنوب بهمنطقه کوهستانی و دشت خوزستان محدود می شود.منطقه ییلاقی عشایر بختیاری محدودههای شهرستان های کوهرنگ ،فارسان،اردل، بروجن ولردگان است